Fosforlezing Jan Zaanen


Quantum

Zelden heb ik een lezing bijgewoond waar ik maar weinig van begreep, maar die van begin tot het eind boeiend was. Prof. dr. Jan Zaanen, hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit Leiden, wist van zijn Fosforlezing over de snaartheorie en quantum-mechanica, een spannende voorstelling te maken. De relativiteitstheorie van Einstein, Diracformalisme, de Schrödingervergelijking, Schrödingerskat, het begrip ‘Imaginaire tijd’ van Stephen Hawking, zwarte gaten, oerknallen, supergeleiders en het Meissner effect, schoten met de snelheid van het licht aan de bezoekers voorbij. Gerard ’t Hooft en diens holografisch principe, waarin hij stelt dat de waarnemingshorizon rond een zwart gat – het denkbeeldige bolvormige oppervlak vanaf waar alles onherroepelijk in het gat verdwijnt – dat in principe alle informatie bevat die besloten ligt in dat onkenbare gat zelf kwam aan de orde. En het belangrijkste inzicht uit de snaartheorie: dat een dynamische ruimtetijd (een ruimtetijd die mee buigt met de zwaartekracht uit Einsteins relativiteitstheorie) tevoorschijn kan komen uit een deeltjeswereld met minder dimensies.

Zaanen uitte zijn twijfel of het onderzoek met de deeltjesversneller tot het gewenste resultaat zal leiden. Hij stelde vast dat er nog veel onduidelijk is en dat het wachten is op een nieuw genie die met nieuwe inzichten komt.

Het is interessant om in dit verband wat filmpjes van de colleges van dr. Quantum te volgen op YouTube onder: dr. Quantum

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink