Gustave Caillebotte

Le pont de l'Europe

Le pont de l’EuropeStudie voor 'Le pont de l'Europe'

Studie voor ‘Le pont de l’Europe’

 

Met Marjan ben ik naar het Gemeentemuseum in Den Haag geweest, voor de overzichtstentoonstelling van de Franse impressionist en mecenas (voor o.a. Monet en Renoir) Gustave Caillebotte (1848-1894). Zijn werk is vernieuwend, gedurfd en vrij van compromissen doordat hij door zijn gegoede komaf niet hoefde te leven van de verkoop van zijn werk.

Caillebotte’s werk is door de bijzondere standpunten en perspectieven onderscheidend van zijn tijdgenoten. In de tentoonstelling is te zien hoe hij de latere fotografen heeft geïnspireerd. De vlotte penseelvoering en de manier van schilderen is een genot om naar te kijken. Hoewel ik het verschil tussen zijn goede en mindere werk vrij groot vind heb ik genoten van deze expositie. Daarbij viel mij op dat ik de schetsen veelal interessanter vind dan de uitgewerkte schilderijen.

Naast deze tentoonstelling is er meer fraai’s te zien: ‘Ontdek het moderne’, met werk van Claude Monet, Wassily Kandinsky, Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Francis Bacon, Constant en Louise Bourgeois. Maar ook te zien een fraaie Anselm Kiefer. Een overzicht van ‘Mondriaan en de Stijl’ en ‘Topstukken uit het Mauritshuis’ met een paar prachtige Vermeer’s.

www.gemeentemuseum.nl

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink