Hommage aan het Zaanhageldoosje van Tom de Heus

Zaanhagel.vrijstScarpa.hagelslagdoosje.def

In de 50er jaren van de vorige eeuw ontwierp Tom de Heus (1921–1985) een prachtige hagelslag verpakking, Zaanhagel, voor Cacao de Zaan. Het doosje is gebruikt in de 50er en 60er jaren. Zo zie je ze niet meer. Helaas wordt het doosje niet meer gebruikt omdat het machinaal niet verwerkt kon worden. Studio Scarpa heeft het doosje gereconstrueerd en er een bouwplaatje van gemaakt. Zo kunt u het doosje zelf in elkaar zetten en als beeldje op uw bureau of schoorsteenmantel exposeren. Zolang de voorraad strekt gratis te bestellen via:

Zie ook de video

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Culinair, De Wereld, Kunst & Cultuur, Natuur, Samenleving, sponsoring, Vormgeving & Design. Bookmark de permalink

3 reacties op Hommage aan het Zaanhageldoosje van Tom de Heus

 1. Eric Zwijnenberg schreef:

  Beste mensen, ik heb nu drie van deze doosjes in elkaar gezet voor vrienden en familie, en kreeg steeds meer bewondering voor de man die het ontworpen heeft, maar ook voor de mensen die de machines ontwierpen en bouwden die deze doosjes in elkaar konden zetten. Ik heb als docent bij HTS-werktuigbouw heel wat verpakkingsmachines gezien, maar hoe ze het fixten om deze doosjes in elkaar te vouwen en plakken is me een raadsel. Is er wat meer bekend of bewaard gebleven over die verpakkingsmachine?
  Vriendelijke groeten, Eric Zwijnenberg

 2. Miriam Berthauer schreef:

  Tom en zijn broer Jaap waren vroeger goede vrienden van mijn ouders. Ik kan me nog goed herinneren dat het hagelslag doosje een soort revolutie was.
  Jaap de Heus heeft ooit Filiforme (fruitmanden en meer huishoudelijks) ontworpen. Daar kan ik helemaal niets over vinden, jullie enig idee?
  Deze hommage aan Tom doet me in ieder geval goed. Dank jullie wel!

  • Jan schreef:

   Geachte mevrouw Berthauer,

   Dank voor uw reactie. Als u uw adres doorgeeft kan ik u een bouwplaatje toesturen.
   In de jaren ’50 heeft kunstenaar Leo Poelmeijer, destijds werkzaam bij De Boer en Vink lithografie, in Zaandijk
   de werktekening voor het ontwerp van Tom de Heus gemaakt.

   Met vriendelijke groet,
   Jan Schoen.

Geef een reactie